English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Διπλός κίνδυνος για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

Η αδυναμία της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του Μνημονίου αλλά και των ηγετών της ΕΕ να λάβουν αποφασιστικές αποφάσεις διατηρεί ανοικτή την «πόρτα» εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η χθεσινή δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ότι αν η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της πρέπει «να σκεφτούμε» την έξοδο της από το ευρώ έτυχε πολλών ερμηνειών. Κάποιοι αξιωματούχοι είπαν ότι απευθυνόταν κυρίως στην Γερμανία, τονίζοντας την επισήμανση του κ. Μπαρόζο ότι «θα ήταν ένα κακό μήνυμα στις αγορές, εάν η ζώνη του ευρώ έχανε ένα από τα μέλη της».

Κάποιοι άλλοι εκτίμησαν ότι ήταν μια σαφής προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση. Επισήμαναν ότι προς το παρόν η Ευρώπη εκτιμά ότι το κόστος αποχώρησης θα είναι μεγαλύτερο και θα συμπαρασύρει άλλα κράτη. Ωστόσο στο μέλλον μπορεί οι συσχετισμοί να αλλάξουν ή να μην υπάρχει άλλη επιλογή.

Τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με το εξωτερικό, φοβούνται ένα «ατύχημα». Ο μεγαλύτερος κίνδυνος -εκτιμούν- είναι την Παρασκευή να μην ληφθεί απόφαση.

Ακόμη όμως και με τις προτάσεις που «βλέπουν» το φως της δημοσιότητας (πρόταση Μέρκελ-Σαρκοζί και πρόταση Ρομπάι) υπάρχει το ενδεχόμενο η αποφασιστική δράση να αργήσει πολύ ή να μην είναι επαρκής για τις ανάγκες της Ελλάδας: ακόμη και αν κάνει κατά γράμμα ό,τι ζητούν οι δανειστές, προϋπόθεση για να αντέξει είναι μία ισχυρή ΕΕ που θα ξεφύγει από τη δίνη των αγορών και να μπει ξανά σε ρότα ανάπτυξης.

Στο εσωτερικό, η κυβέρνηση εκτιμάται ότι παίζει τα... ρέστα της. Προωθεί το νέο πολυνομοσχέδιο και ετοιμάζεται να υποδεχθεί από την Δευτέρα τους τρεις επικεφαλής της τρόικας αλλά και τον κ Χόρστ Ράιχενμπαχ, για την πιο σκληρή διαπραγμάτευση με αντικείμενο τις δεκάδες εκκρεμότητες του Μνημονίου, το νέο δάνειο και το νέο Μνημόνιο.

Τα στελέχη των επιτηρητών εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η κυβέρνηση συνεργασίας, με εμφανείς στις διαφωνίες στο εσωτερικό της, θα μπορέσει να βρει τη δύναμη να κάνει τόσο πολλές μεταρρυθμίσεις σε τόσο λίγο χρόνο.

Αν δεν τα καταφέρει, όλα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά για το μέλλον της χώρας και του νομίσματός της. Η Ελλάδα θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σε πολλά κρίσιμα πεδία: την φοροδιαφυγή, τον έλεγχο των δαπανών, τις αποκρατικοποιήσεις, τα κλειστά επαγγέλματα, την απορρόφηση του ΕΣΠΑ.

Δεν είναι σαφές τι θα γίνει με τους αυστηρούς ονομαστικούς στόχους πάταξης της φοροδιαφυγής που έχουν τεθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου. Έως τότε πρέπει να εφαρμοσθεί και ο νέος νόμος για τα κλειστά επαγγέλματα, η νέα λίστα βαρέων, το νέο καθεστώς αναπηρικών συντάξεων και να ολοκληρωθούν όλες οι κινήσεις λουκέτου – συγχωνεύσεων σε ΔΕΚΟ.

Πρέπει επίσης να γίνουν και οι ανακοινώσεις για το σχέδιο εφεδρείας-απολύσεων προσλήψεων έως και το 2015. Στις αποκρατικοποιήσεις, η άντληση 1,7 δισ. ευρώ φέτος και 5 δισ. ευρώ συνολικά έως τον Μάρτιο του 2012 επίσης είναι ακόμη στον αέρα. Θολό είναι το τοπίο και για την πρόοδο του PSI.

Αμφίβολο είναι επίσης με τα έσοδα Νοεμβρίου στο -13% αν το έλλειμμα θα συγκρατηθεί στο 9% του ΑΕΠ. Αν όχι θα ζητηθούν άμεσα νέα μέτρα, πέραν των 7 δισ. ευρώ που πρέπει να ανακοινώσει σε έξι μήνες η κυβέρνηση.

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου